Plaats van herinnering en gedachtenis
Het Sint Janskerkhof biedt de rust om bij een graf in herinnering stil te staan bij een leven dat voorbij is. Maar evenzeer herinnert het kerkhof aan het verre en eigentijdse verleden.
Wanneer u het Sint Janskerkhof betreedt ziet u voor u de open Kapel die in 1892 werd gebouwd om tijdens de processie op de geboortedag van Sint Jan het Allerheiligste een waardige rustplaats te bezorgen. Tegenwoordig wordt Sint Jans Onthoofding (op de laatste zaterdag van de maand augustus) in de Sint Jansbasiliek gevierd.
Als u direct na binnenkomst van de begraafplaats links afslaat en het lange pad afloopt ziet u in de verte het monument dat is opgericht ter gedachtenis van de ongedoopt gestorven kinderen, die vroeger zonder grafmonument aan de aarde werden toevertrouwd. Nu is er dit monument om hen te gedenken. U ziet Jezus afgebeeld als de Goede Herder die omziet naar zijn schapen. Dit kunstwerk was vroeger aangebracht boven de toegangsdeuren van de Goede Herderkerk die stond op het Zevenend in Laren.
Meer informatie kunt u vinden op de site van het Sint Janskerkhof
Laat de verhalen leven
Informatieborden
De verdere digitalisering in onze maatschappij is ook doorgedrongen naar het Sint Janskerkhof.
Enige maanden geleden zijn bij de ingang, het houten kruis, de kapel en het kindermonument informatieborden geplaatst om belangstellende bezoekers de gelegenheid te geven meer te lezen over ons kerkhof en zijn monumenten.
QR-codes bij familiegraven “Laat de verhalen leven”
In samenwerking met de historische kring uit Laren ontstond het idee om families de kans te geven meer over de overledene te vertellen over hun geschiedenis, zodat hun verhalen bewaard blijven.
Een oproep in het parochieblad de Klepel leverde diverse reacties op van families die graag hun familieverhaal voor de eeuwigheid wilden vastleggen. Deze verhalen zijn nu leesbaar door het plaatsen van QR-codes bij de betreffende graven.
Gerard Morsink (op de foto), archiefbeheerder van de historische kring Laren, is bijzonder blij met dit initiatief en heeft ook het familieverhaal van onder andere zijn opa Fok Calis vastgelegd.
Op onze website zijn vanaf nu ook alle andere verhalen achter de QR-codes bereikbaar.