Reisverslag WJDreis naar Krakau (week 1)

27 jul Reisverslag WJDreis naar Krakau (week 1)

Woensdag 20 juli zijn vijf jongeren uit onze parochie naar Krakau afgereisd.  Hieronder kunt u het reisverslag van de eerste dagen van reisbegeleider Maurice lezen.
Donderdag 21 juli Praag
Na een lange busreis gisteren is het op de eerste dag in de stad en dus het moment om de stad Praag te verkennen. Gelukkig konden we uitslapen tot 8:00 uur dus 7 uur slaap en kon iedereen uitgerust op pad. Het ontbijt was voor onze groep van 125 jongereen en begeleiding in de menza/ kantine van de universiteit. Een prima ontbijt, maar om met zo’n grote groep te gaan eten is een uitdaging. Daarom heeft de WJD ook en een andere betekenis van WJD ontdekt: wachten jullie daar? Want met een grote groep op pad vraagt om wat geduld tot iedereen te eten heeft. Met de bus de stad ingegaan om vervolgens in deelgroepjes de stad te verkennen. Het uitzicht over de stad, de Praagse burcht en de Sint Vitus kathedraal. En in de kathedraal was al even de wjd sfeer te merken. Verschillende groepen jongeren uit allerlei landen in kleurrijke kleding liepen daar in de kerk rond.
Na een lekkere lunch ging de stadsverkenning weer door. Rond zessen werd de gehele groep bij de gemeenschap van Sant Egidio gastvrij onthaalt. Deze gemeenschap zet zich in voor de dakloze en arme vrienden in de stad. Een van de leden van Sant Egidio sprak tot de groep en daagde iedereen uit:
” Wij kunnen een revolutie in ons hart beleven. Door samen met de vrienden van sant egidio die mensen in het centrum van ons hart te zetten die buiten gesloten worden. Je inzetten voor de armen door gebed en te helpen kan er echt iets gebeuren. Laten we samen een logement voor de armen maken en wees niet bang om op weg te gaan en barmhartigheid te beleven”.

Vrijdag stond er een sportieve dag op het programma. We zijn begonnen met een mis met alle wjd’ ers in een kloosterkerk om de hoek. Een benedictijner klooster met een mooie kloostertuin ligt op loopafstand van onze slaaplocatie. De ochtend beginnen met een mis met alle jongeren is een bijzondere start van de dag. Zo begin je de dag met verdiepend moment zet de toon van de dag, waardoor je soms anders naar de dingen gaat kijken. Gelukkig volgde er een goed ontbijt in de menza van de universiteit waarna iedereen op pad kon gaan. Een middag waar ieder kon kiezen wat je wilde doen, zwemmen, fietsen, paintbal of underground tour. Kortom, even ontspannen na allerlei indrukken, gesprekken en vele ontmoetingen.
Deze dag hebben we samen gezellig afgesloten met een traditionele Tsjechische avond.

Zaterdag stond in het teken van barmhartigheid. Zowel de barmhartigheid geven als ook ontvangen. Door Sant Egidio wordt jaarlijks een picknick voor de dakloze vrienden georganiseerd. Dit jaar mochten wij meehelpen en werden er door alle deelgroepjes hollandse pannenkoeken. Ook andere lekkere hapjes en pastasalade werden klaargemaakt. Met de pannnekoeken op schoot stappen iedereen de bus in om vervolgens in een park samne met de dakloze te eten, muziek te maken, te voetballen en met handen en voeten te communiceren. Voor velen een bijzondere ervaring waar nog lang over werd nagepraat.
S’avonds stond de avond van barmhartigheid op het programma. Een avond waarin er alle ruimte is om in de kerk stil te worden, een kaars op te steken, in gesprek te gaan over de dingen waar je mee zit, een biechtgesprek te hebben of gewoon lekker te zitten. Na een inleiding van de reispriester, waarin iedereen uitgenodigd werd deze avond op zijn/haar eigen manier te beleven, werd de hostie uitgesteld in de monstrans en was er afwisselend zang en stilte. Dit is voor vele deelnemers een speciale avond geweest.

foto 4foto 4-1

foto 1-1foto 3

foto 3-1foto 5