‘Larense Matthäus Passion’ kiest opnieuw voor Engelse koortraditie

30 jan ‘Larense Matthäus Passion’ kiest opnieuw voor Engelse koortraditie

De Stichting Laren Klassiek is er opnieuw in geslaagd één van de beroemdste universiteitskoren van de wereld te engageren voor de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Sint Jansbasiliek op Palmzondag 5 april om 14.30 uur.

Na het beroemde King’s College Choir is het nu de beurt aan een eveneens vermaard koor uit Cambridge: het Clare College Choir. Het gemengde koor bestaat uit circa 25 studenten met als hoofdfunctie het zingen van de diensten in de kapel van Clare College en het volgen van een persoonlijke studie in Cambridge.

Daarnaast is er een intensieve koorpraktijk met concertreizen, radio-optredens en cd-opnames. Sinds de oprichting van het koor in 1971 heeft het een internationale reputatie opgebouwd als een van de leidende universitaire koorgroepen ter wereld.

Onder dirigent Graham Ross (sinds 2010) is de kwaliteit van het koor tot grote hoogte gestegen. In de afgelopen jaren maakte het koor concertreizen door Europa, Amerika, Azië en Australië.

Zij worden begeleid door het Tarisio Consort en met Wybe Kooijmans op orgel. De solisten komen ook deze uitvoering weer uit binnen- en buitenland. Hubert Claessens zingt de Christuspartij, Mikael Stenbaek is de evangelist. Renate Arends doet de sopraan aria’s, Micheael Porter, de tenor aria’s en William Gaunt zingt de baspartij. Verder verleent de koorschool Midden Gelderland haar medewerking.

De Matthäus Passion vertelt het verhaal van de lijdensweg van Christus, met alle emoties die nog tot op de dag van vandaag gelden, zoals verraad, woede, angst en wanhoop. Bachs Matthäus Passion is een muzikaal bouwwerk dat zijn gelijke niet kent, zowel in schoonheid als in omvang.

Voor wie het meesterwerk voor het eerst meemaakt is het een overrompelende ervaring en maakt het oratorium een onuitwisbare indruk.

Of zoals de vermaarde Bach-professor en dirigent Ton Koopman het formuleert: “Bach was een fantastisch schilder en architect, de Michelangelovan de muziek. In de Matthäus bereikt hij in alle
opzichten zijn artistieke top.”

Kaarten kunnen besteld worden via de Nationale Theaterkassa 0900-9203 of via www.larenklassiek.nl De toegangskaarten zijn € 65,- (eerste rang) en € 55 (tweede rang), inclusief programmaboekje en pauzedrankje.