Iconententoonstelling 10 en 11 september

05 sep Iconententoonstelling 10 en 11 september

Tijdens het open monumentenweekend van 10 een 11 september is in de koffiekamer van de Sint Jansbasiliek een iconententoonstelling te bewonderen. De tentoonstelling wordt samengesteld door de bekende iconenschilder Geert Hüsstege, van wie ook eigen werk tentoongesteld wordt. Hij verzamelt, restaureert, koopt en verkoopt iconen, maar schildert ze ook zelf. Die belangstelling voor iconen begon toen Geert als jochie regelmatig bij een oom in diens antiekzaak over de vloer kwam.

Aanvankelijk vond hij het maar vreemde afbeeldingen, maar werd tegelijkertijd steeds meer aangetrokken door de mystieke sfeer die hij erin proefde.

Na een opleiding tot restaurateur van beelden werd hij vanuit zijn sterke religieuze belangstelling novice bij de norbertijnen in het Vlaamse Postel. Daar kreeg hij les van een Russisch Orthodox priester in het schilderen van iconen. Aanvankelijk was dat vooral uit belangstelling voor de speciale temperatechniek, maar gaandeweg werd hij steeds meer gegrepen door de spirituele betekenis van het hele wordingsproces waarmee de icoon tot stand wordt gebracht. Hüsstege werd er zo door gegrepen dat zijn voorliefde voor iconen hem nooit meer losgelaten heeft, ook niet toen hij ontdekte dat het kloosterleven niet zijn roeping was. Iconen en kerkmuziek zijn volgens een oud gezegde de hoogste vormen van kunst. Hüsstege kan niet anders dan dat bevestigen,

Door hun liturgische, gewijde betekenis brengen iconen hemel en aarde bij elkaar. Door de combinatie van compositie, lichaams- en gezichtsuitdrukking, kleurgebruik en symboliek wordt een icoon “een plaats van ontmoeting met Christus”, zoals de kunstenaar het uitdrukt.

Het schilderen ervan is dan ook een religieuze ervaring. Het is veel meer dan louter een speciale techniek, zoals sommige cursussen suggereren. Het schilderen van iconen is al vijftien eeuwen een onveranderlijke traditie met een aantal vaste thema’s waarop echter wel talloze varianten mogelijk zijn.

De iconen komen tot stand in een harmonieus samenspel tussen vakmanschap en geestelijke inspiratie. Het schilderen van iconen is een blijvend groeiproces. “Je legt er je eigen leven in”, aldus Hüsstege. Dat is zo sterk dat hij bij zijn cursisten vaak aan hun schilderwerk kan zien welk karakter ze hebben.

De iconen zijn op zaterdag 10 september te zien van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag 11 september na de Eucharistieviering van 10.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om zich door deze bijzondere afbeeldingen te laten raken